top of page

Zelfbeheersing leidt tot tactvol handelen

Bijgewerkt op: 30 dec. 2019


Accountants hebben de ambitie om in 2030 nog steeds een relevant beroep te zijn. Kan dat worden bereikt? Zeker weten, maar alleen als het uitgangspunt is dat controle gaat om ‘recht doen aan belangen van mensen’. Slot van een vierluik over deugden.

Waar de accountant door de deugd 'rechtvaardigheid' wordt aangespoord zorgvuldig vast te stellen wat voor belanghebbenden nodig is om te controleren (het wat), de deugd 'voorzichtigheid' de accountant motiveert om dit zo goed mogelijk uit te voeren (het hoe), leidt de deugd 'moed' tot daadkracht en volharding. De deugd 'zelfbeheersing' leidt tot het 'gevoel voor het passende', ofwel 'tact'. Dat wil zeggen: handelen in mildheid, zachtmoedigheid en bescheidenheid.

De eerste uitwerking van zelfbeheersing, 'mildheid', lijkt in contrast te staan met de maatschappelijke functie van de accountant: de accountant moet immers tot een ferm oordeel komen, met een rechte rug de waarheid aan het licht brengen! Toch is niets minder waar, want mildheid leidt tot het oog houden voor de menselijke maat. Lees verder op Accountant.nl

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page