top of page

Controlekwaliteit blijft een belevenis

Bijgewerkt op: 30 dec. 2019


Controlekwaliteit staat volop in de belangstelling, echter het blijkt een complex begrip. In dit artikel beschrijf ik vier essentiële kenmerken van controlekwaliteit op grond van academische literatuur. Vervolgens analyseer ik of het recent door de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) uitgebrachte raamwerk van controlekwaliteit een geschikte basis biedt om de discussie over controlekwaliteit in goede banen te leiden. Mijn conclusie is dat het raamwerk voornamelijk betrekking heeft op vaktechnische kwaliteit en de communicatie met de gecontroleerde entiteit, maar niet met de jaarrekeninggebruiker. Kwaliteitsaspecten als het verhogen van de relevantie van de controle en het verkleinen van de verwachtingskloof zijn ten onrechte niet opgenomen, wat de bruikbaarheid van het raamwerk in de discussie rondom controlekwaliteit beperkt. Lees verder op MAB-online.nl en download het artikel


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page